Η χειμερινή έκθεση “Fancy Food” της Specialty Food Association μόλις ολοκληρώθηκε, αλλά η αίσθηση που άφησε στους επισκέπτες είναι ότι όλα τώρα αρχίζουν ή μάλλον ότι έχουν ήδη αρχίσει. Παρά τον τοπικό χαρακτήρα της χειμερινής έκθεσης-σε αντίθεση με τον διεθνή χαρακτήρα της καλοκαιρινής στη Νέα Υόρκη- διοργανώνεται σε μία από της ηγέτιδες πόλεις στον χώρο της γαστρονομίας, παρατηρώντας και την υψηλή ποιότητα των εστιατορίων. Δεν συνδέεται με το κόστος, αλλά και τη διεύρυνση και προσαρμογή που πραγματοποιούν οι λιανέμποροι στη διάθεση τροφίμων στα ράφια τους. Το κλίμα ήταν ανατρεπτικό με ματιά στο μέλλον στην προσπάθεια των εκθετών να βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Οι 1600 περίπου εκθέτες παρουσίασαν προϊόντα, που ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς και πιο συγκεκριμένα την υγιεινή διατροφή, την ασφαλή μέθοδο παραγωγής των προϊόντων και την εμπειρία που απολαμβάνουν οι καταναλωτές. Το κυριότερο, βέβαια χαρακτηριστικό, είναι ο παραδοσιακός και εξειδικευμένος τρόπος παραγωγής τους από βιοτεχνίες και μικροπαραγωγούς. Τα κυριότερα προϊόντα ανήκαν στην κατηγορία “free-from”, αρκετά προϊόντα εμπεριείχαν φυτική πρωτεΐνη και ακόμα περισσότερα ήταν σε “on-the-go” συσκευασίες καλύπτοντας, τόσο την ευκολία προετοιμασίας, αλλά κυρίως την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας.
Amazon – Alibaba & Corner Store
Πλέον η στρατηγική κίνηση της Amazon εξαγοράζοντας τη Whole Foods, αποτελεί “old news”, διότι θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή μας στις επερχόμενες αλλαγές που θα “μεταμορφώσουν” την Αμερικανική αγορά. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, και συμβάλει και στον ανταγωνισμό αλλά και στη μεταμόρφωση της αγοράς, είναι το γεγονός ότι η Alibaba είναι ο μεγαλύτερος online retailer παγκοσμίως και η δυναμική του ξεπερνά τόσο τη Walmart όσο και όλες τις υπόλοιπες online/offline αλυσίδες λιανικής. Για παράδειγμα, κατά την Black Friday η Alibaba σημείωσε $25Μ πωλήσεις, έναντι της δεύτερης Amazon που έφτασε τα $5M πωλήσεις. Η δυναμική της Alibaba προέρχεται από τη δυνατότητα που δίνει σε «μικρομάγαζα» να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Η δυναμικής – και συνεπώς η ανταγωνιστικότητα της– μπορεί να αυξηθεί ραγδαία, δεδομένου των ποικίλων και διαφορετικών αναγκών των αμερικανών καταναλωτών.
Buyer Panel: Selling Specialty
Οι αμερικανοί buyers είναι πλέον αναγκασμένοι να προσαρμοστούν τόσο στις ανάγκες των καταναλωτών όσο και της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, εκτός της ανάγκης για διαφορετικές γεύσεις, η ανάγκη για “on-the-go” κατανάλωση είναι απαραίτητη. Τον τρόπο κατανάλωσης έρχεται να συμπληρώσει και η διατροφική αξία των προϊόντων, οπότε οι buyers «κοιτούν» και τα φρέσκα προϊόντα για την “on-the-go” κατανάλωση, τα οποία θα πρέπει να προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο «γεύμα». Με αυτό το στρατηγικό μοντέλο, οι buyers και οι αλυσίδες λιανικής θα μπορέσουν ανταγωνιστούν το “discounter” μοντέλο της Lidl, με την είσοδό της στην αγορά των ΗΠΑ, περιμένοντας να δουν τα πρώτα σημάδια συμπεριφοράς των καταναλωτών, αλλά και αντίδρασης της αγοράς συνολικά.
Disrupt or Be Disrupted
Κι ενώ όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στη αγορά των ΗΠΑ και όλες οι αλλαγές έχουν ήδη επέλθει και θα επέλθουν και άλλες ακόμη, η τεχνολογία έρχεται να αλλάξει – σιγά σιγά – ακόμα περισσότερο τα δεδομένα και την οπτική γωνία των γεγονότων. Συγκεκριμένα, προϊόντα φυτικής πρωτεΐνης – ως συστατικό – όπως για παράδειγμα το μοσχαρίσιο μπιφτέκι ή πρωτεΐνη προερχόμενη από τον γρύλλο είναι πλέον γεγονός και προστίθενται στις καταναλωτικές επιλογές.
Ταυτόχρονα, η ανάγκη των καταναλωτών για υγιεινή και “on-the-go” κατανάλωση έχει αναδείξει και επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία fast-food αλυσίδας όπου προσφέρονται υγιεινά γεύματα όπως σολομός με λαχανάκια Βρυξελλών. Η νέα αλυσίδα Grown στους πρώτους 17 μήνες ζωής έχει ήδη φθάσει τα 6 σημεία πωλήσεων στην πολιτεία της Φλόριντα με τζίρο τα $2.2Μ.
Η επίδραση της τεχνολογίας, βέβαια, δε φθάνει μόνο εκεί, αλλά επηρεάζει και τους online λιανέμπορους. Η Farmstead, ως νέος online retailer, επιλέγει να αποθηκεύει/πωλεί μόνο τα απαραίτητα προϊόντα που θεωρούνται “commodity”, έχει αυτοματοποιήσει τη διαδικασία αποθήκευσης τους και τον τρόπο παράδοσης ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη επικοινωνία. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του μοντέλου της είναι η ευελιξία, δεδομένου ότι μπορεί να «στήσει» εύκολα τα σημεία πώλησής της, διότι εμπορεύεται περίπου 1,000 κωδικούς έναντι 4,000 ενός λιανέμπορου και έχει πολύ μικρότερο κόστος δημιουργίας της κάθε αποθήκης, διότι ασχολείται με το αισθητικό κομμάτι ενός supermarket.
Εσείς πως θα προσαρμοστείτε στην αγορά των ΗΠΑ;
Γιάννης Μωύσογλου
Υπεύθυνος Εξαγωγών “TradeUSA”, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο