• Hotel Grande Bretagne
  • 1 Vasileos Georgiou A, Syntagma, Athens, Greece

Η Επιτροπή Νομοθετικών Μεταρρυθμίσεων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο «ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ» στις 26 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, αναφέρθηκε στη σημασία του Κράτους Δικαίου και τόνισε ότι αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας μας.  Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα Μέλη της  Επιτροπής Νομοθετικών Μεταρρυθμίσεων για το εξαιρετικό έργο τους.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, τόνισε στην ομιλία του ότι το δικαστικό σύστημα δεν είναι απλώς ένας θεσμός, είναι μια κρίσιμη κινητήρια δύναμη εθνικής ανάπτυξης. Διασφαλίζοντας ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό νομικό σύστημα, ανοίγουμε το δρόμο για μια ακμάζουσα οικονομία και μια ευημερούσα κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομοθετικών Μεταρρυθμίσεων του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Κυριακίδης στην ομιλία του είπε ότι το Κράτος Δικαίου είναι θεμελιώδης πυλώνας για την ανάπτυξη και την ευημερία κάθε έθνους – κάθε κοινωνίας. Έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόοδο, την σταθερότητα, την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, την προσέλκυση επενδύσεων και εν τέλει την οικονομική ευμάρεια ενός λαού.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, στην ομιλία της ανέφερε ότι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό και υπονομεύει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριος Βερβεσός, ανέφερε ότι δημιουργείται ένα δυστοπικό τοπίο όταν το κράτος δικαίου υποκύπτει σε σκοπιμότητες και εξωγενείς πολιτικές.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την συζήτηση συντόνισε η κα Ιωάννα Μάνδρου, δημοσιογράφος, Καθημερινή και Σκαϊ.  Συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, η κα Χαρά Νικολοπούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η κα Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και Γενική Διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ. Την ανάγκη ριζικών και άμεσων μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία της δικαιοσύνης ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη της οικονομικής ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων τόνισαν οι ομιλητές, δίδοντας έμφαση σε συγκεκριμένα θέματα. Ο κ. Κουσούλης επισήμανε ότι απαιτούνται ριζικές συνταγματικές αλλαγές για την αξιολόγηση των δικαστών, προτείνοντας αλλαγή στη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου που ως τώρα τα μέλη του κληρώνονται, ουσιαστικός πειθαρχικός έλεγχος στους δικαστές από δικαστικούς που θα απασχολούνται αποκλειστικά με αυτό και για μεγάλο χρόνο, προτείνοντας ακόμα και την ύπαρξη σώματος με επίτιμους δικαστικούς. Η κα Γαβουνέλη ανέπτυξε τις συντονισμένες δράσεις που είχαν αποτέλεσμα στην θετική αξιολόγηση της χώρας μας σε θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς από τον ΟΟΣΑ και τόνισε ότι για την προσέλκυση επενδύσεων και τη λειτουργία της δικαιοσύνης απαιτούνται ριζικές αλλαγές, ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντικό το μέτρο που ήδη νομοθετήθηκε για ποινική ευθύνη και των νομικών προσώπων. Η κα Νικολοπούλου από την πλευρά της υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του δικαίου του ανταγωνισμού για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι χωρίς υγιή ανταγωνισμό και χωρίς αυστηρή εφαρμογή των κανόνων του δικαίου του ανταγωνισμού το κράτος δικαίου υφίσταται πλήγματα, ενώ οι πολίτες καταναλωτές δεν επωφελούνται.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ SENIOR VICE PRESIDENT AND GENERAL COUNSEL ΤΗΣ PHILIP MORRIS

Ο κ. Ιωάννης Σταυρόπουλος, Διευθύνων Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Σταυρόπουλος & Συνεργάτες, είχε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Yann Guérin, Senior Vice President & General Counsel της Philip Morris International Inc.

Η έννοια του κράτους δικαίου ανταποκρίνεται σε μια πολύ ισχυρή ανθρώπινη επιθυμία, βαθιά ενσωματωμένη σε όλους μας να γνωρίζουμε και να κατανοούμε τους κανόνες που ισχύουν και να απολαμβάνουμε τα οφέλη της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη είναι σημαντική τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις εταιρείες που θέλουν να ακουστεί η φωνή τους και η γνώμη τους να λαμβάνεται υπόψη κατά δίκαιο τρόπο. Ειδικά οι εταιρείες οφείλουν να υιοθετήσουν πολιτικές, πρακτικές, διαδικασίες για κάθε είδους καταστάσεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται δίκαια.

Το κράτος δικαίου βασίζεται στην κοινή ανθρώπινη αξία της δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να λειτουργούν μεροληπτικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κράτος δικαίου θέτει σε εφαρμογή τόσο διαδικαστικούς περιορισμούς για σκοπούς διασφάλισης της δικαιοσύνης όσο και ουσιαστικούς περιορισμούς σε ό,τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις, όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Το κράτος δικαίου συμβάλλει στην ανάπτυξη δεδομένου ότι διασφαλίζει σταθερότητα, προβλεψιμότητα, σαφείς κανόνες και ίσους όρους ανταγωνισμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι νόμοι να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο επίκαιροι και να προσαρμόζονται στις νέες πραγματικότητες.

Το να αφήνουμε τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς να λύνουν τα πάντα δεν είναι σωστό. Απαιτείται ισχυρή νομοθεσία και ισχυρό κράτος δικαίου. Όπου αυτό απουσιάζει, πρέπει να θεσπιστούν εθελουσία αρχές υπεύθυνης λειτουργίας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ, ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Την ενότητα συντόνισε ο κ. Δημήτριος Τσικρικάς, Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, με συνομιλητές τον κ. Χαράλαμπο Μαχαίρα, Αρεοπαγίτη ε.τ., τον κ. Νικόλαο Μουσά, Ιδρυτή & Διευθύνοντα Εταίρο,  Μουσάς Δικηγορική Εταιρεία, την κα Βίκυ Κρικέτου, Εταίρο, Κυριακίδης Γεωργόπουλος Δικηγορική Εταιρεία και την κα Κλαίρη Σεργάκη, Senior Associate, Δρυλλεράκης & Συνεργάτες.

Ο Καθηγητής κ. Δημήτριος Τσικρικάς αναφέρθηκε στις εισαγωγικές παρατηρήσεις του στη σημασία των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, και ειδικότερα της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας, για την αποσυμφόρηση των πολιτειακών δικαστηρίων και κατ’ επέκταση για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης.

Ο κ. Χαράλαμπος  Μαχαίρας αναφέρθηκε στη σημασία του συνδυασμού διαμεσολάβησης και διαιτησίας  (Med – Arb) για την ταχύτερη και  αποτελεσματικότερη  επίλυση των ιδιωτικών διαφορών. Ο κ. Νικόλαος Μουσάς αναφέρθηκε στον θεσμό της διαμεσολάβησης, επισημαίνοντας ότι η θέσπιση της υποχρεωτικής αρχικής συνεδρίας και οι συναφείς δικονομικές κυρώσεις για τη μη τήρησή της επιδρούν πολλές φορές αρνητικά στην πρόοδο των πολιτικών δικών και προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις. Η κα Βίκυ Κρικέτου αναφέρθηκε και εκείνη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της καλλιέργειας μιας νοοτροπίας φιλικής προς την εξώδικη επίλυση των διαφορών, όχι μόνον από τους διαδίκους αλλά και από τους νομικούς παραστάτες τους. Η κα Κλαίρη Σεργάκη εστίασε στη σημασία της ρήτρας διαιτησίας για τη διεξαγωγή της διαιτητικής διαδικασίας και την ισχύ της διαιτητικής απόφασης και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κρίσιμες ρυθμίσεις του νέου νόμου για τη διεθνή εμπορική διαιτησία (5016/2023), οι οποίες είναι σε θέση να καταστήσουν περισσότερο αποτελεσματική της δια της διαιτησίας παρεχόμενη έννομη προστασία.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Το ιδιαίτερα πρωτοποριακό θέμα αυτής της ενότητας,  συντόνισαν η κα Μίνα Ζούλοβιτς, Εταίρος, Ζούλοβιτς-Κοντογεώργου Δικηγορική Εταιρεία και ο κ. Νικόλαος Μπρέγιαννος, Εταίρος, Δικηγορική Εταιρεία Μπρέγιαννος.  Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Ιωάννης Εμίρης, Πρόεδρος Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, ο κ. Σταύρος Ασθενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και η κα Ευγενία Μπόζου, Επικεφαλής Κυβερνητικών Υποθέσεων & Δημόσιας Πολιτικής, Google στην Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα.

Συζητήθηκε κατά πόσο η τεχνολογία είναι πανάκεια για την επίτευξη της επιτάχυνσης των διαδικασιών της απονομής δικαιοσύνης ή εργαλείο που δύναται να συνδράμει αποτελεσματικά, μόνον αν συνδυαστεί και με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Τα μέλη του πάνελ  συζήτησαν για τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της ψηφιακής μετάβασης των διαδικασιών της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Ο κ. Σταύρος Ασθενίδης παρουσίασε τα κυριότερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού της Δικαιοσύνης που έχει αναλάβει και υλοποιεί η ΚτΠ ΑΕ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Ο κ. Ιωάννης Εμίρης, παρουσίασε την πλευρά της έρευνας και της καινοτομίας που διενεργείται στο ερευνητικό κέντρο Αθηνά και το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ΄΄Meltemi΄΄. Η κα Ευγενία Μπόζου, παρουσίασε τις καθημερινές πρακτικές εμπορικών εφαρμογών που μπορούν ήδη να χρησιμοποιούν ευρέως οι χρήστες.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι δυνατότητες των τεχνολογικών εφαρμογών της ΤΝ και συζητήθηκαν σε βάθος κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις, όπως, το πρόβλημα του “explainability” (εξηγησιμότητα) της «λογικής» των αποφάσεων της ΤΝ, η διαφάνεια και η λογοδοσία που είναι απαραίτητη να διέπει τα συστήματα αυτά, η αποφυγή των προκαταλήψεων (bias), η ανάγκη για κατάλληλες υποδομές και ασφάλεια των συστημάτων, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που θέτει η νέα Πράξη για την ΤΝ στην λήψη αποφάσεων αποκλειστικά με την χρήση ΤΝ καθώς και η δυνατότητα ή μη των τεχνολογιών στην ερμηνεία αόριστων νομικών εννοιών (π.χ. καλή πίστη, συναλλακτικά ήθη).

Το βασικό συμπέρασμα του πάνελ για την αποτελεσματική υιοθέτηση τεχνολογιών ICT στο χώρο της δικαιοσύνης, συνοψίζεται στην ανάγκη για υλοποίηση υποδομών, λήψης των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας, μεταρρύθμισης των διαδικασιών όπου απαιτούνται και προσαρμογή των τεχνολογικών εφαρμογών στις αναθεωρημένες αυτές διαδικασίες καθώς και η εκπαίδευση των χρηστών.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ CEPEJ

O κ. Γιάννης Κυριακίδης, Διευθύνων Εταίρος, Κυριακίδης Γεωργόπουλος Δικηγορική Εταιρεία και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομοθετικών Μεταρρυθμίσεων του Επιμελητηρίου και ο Δικαστής Francesco Depasquale, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), είχαν μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για θέματα όπως ο ρόλος της CEPEJ, η θέση της Ελλάδας στις εκθέσεις αξιολόγησης, το Cyberjustice και ο τρόπος με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει τον τομέα της δικαιοσύνης και τις διαθέσιμες μεθοδολογίες για την ανάπτυξη στρατηγικών που στοχεύουν στη μείωση των καθυστερήσεων.

Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Την συζήτηση της ενότητας αυτής συντόνισε ο κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης, Senior Partner, Δρυλλεράκης & Συνεργάτες, με συνομιλητές τον κ. Χριστόφορο Λινό, Εφέτη, Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, τον κ. Δημήτρη Τσιμπανούλη, Dr. Jur., Επισκέπτη Καθηγητή Τραπεζικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Διευθύνοντα Εταίρο, Τσιμπανούλης & Συνέταιροι Δικηγορική Εταιρεία, τον κ. Σπυρίδωνα Τσαντίνη, Καθηγητή Αστικού Δικονομικού Δικαίου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την κα Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Πρόεδρο, Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και τον κ. Δημήτρη Πυργάκη, Πάρεδρο Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η συζήτηση με θεματική την «ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» σε σχέση με την θέση του Κράτους Δικαίου ως πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας ήταν ζωντανή, έντονη και παραγωγική, κατέληξε δε σε συμπεράσματα και προτάσεις πρακτικής αξίας και σημασίας.

Οι συμμετέχοντες έγκριτοι Δικαστές και Δικηγόροι, συζήτησαν και ανέλυσαν τις προκλήσεις και θέματα που θέτουν μια σειρά από φλέγοντα θέματα, όπως η θέση σε εφαρμογή, σε λιγότερο από 3 μήνες από σήμερα, του νέου Δικαστικού Χάρτη για το Πρωτοδικείο της Αθήνας, τα λειτουργικά ζητήματα που ανακύπτουν ακόμα και θέματα Logistics, επικοινωνίας, οργανωτικής κατανομής και διάρθρωσης που συνεπάγεται αυτή η ριζική αλλαγή.

Ο κ. Χριστόφορος Λινός εξέθεσε με λεπτομέρεια και ενάργεια τους προβληματισμούς, τις προτεινόμενες λύσεις και την αντιμετώπιση της κατάστασης που αναμένεται να εμφανιστεί από τον Σεπτέμβριο 2024, παρουσίασε και συζήτησε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται για την ήπια μετάβαση στο νέο καθεστώς για τον μεγαλύτερο δικαστικό σχηματισμό της χώρας και της ΕΕ, τα ζητήματα που ανακύπτουν για την επανεκπαίδευση και ενσωμάτωση των νέων πρωτοδικών (ειρηνοδικών), τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το εγχείρημα και την ανάγκη υποστήριξής του από τον δικηγορικό κόσμο, λαμβάνοντας και την σχετική ανατροφοδότηση των λοιπών συμμετεχόντων.

Συζητήθηκε επιπλέον η προς ψήφιση αναμόρφωση του δικονομικού μοντέλου λειτουργίας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τον κ.  Δημήτρη Πυργάκη να παρουσιάζει τις κύριες αλλαγές στην διεξαγωγή της δίκης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τις αναμενόμενες βελτιώσεις και συνέπειες που αναμένεται να έχουν ιδίως στο ζήτημα της επιτάχυνσης της διαδικασίας και της απονομής δικαιοσύνης από το ΣτΕ.

Συζητήθηκαν περαιτέρω και κατατέθηκαν προτάσεις σχετικά με την αναβάθμιση και προώθηση του e-justice με ιδέες για επέκταση υποθέσεων που θα μπορούν να τυγχάνουν χειρισμού με ηλεκτρονικά μέσα έως και την υποχρεωτική πλέον κατάθεση δικογράφων σε όλες τις διαδικασίες αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Πρωτοδικείο Αθήνας.

Ο κ. Δημήτρης Τσιμπανούλης, αναφερόμενος στον ρόλο των δικηγόρων, τόνισε ότι χωρίς ανάταξη και αναδιοργάνωση του δικηγορικού επαγγέλματος, ενδεικτικώς μέσω της εξειδίκευσης και δημιουργίας οργανωμένων δικηγορικών σχημάτων, της διεύρυνσης της δικηγορικής ύλης σε τομείς πέραν των παραδεδομένων και αλλαγής της νοοτροπίας, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικά οποιαδήποτε μέτρα βελτίωσης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, λαμβανομένου υπόψη ότι ο δικηγόρος είναι στην πραγματικότητα οιονεί ο πρώτος δικαστής, η πύλη εισόδου της υπόθεσης στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Διατυπώθηκαν ιδέες αναφορικά με τους εναλλακτικούς τρόπους/μεθόδους επίλυσης των διαφορών με επικέντρωση στον θεσμό της διαμεσολάβησης στις πολιτικές δίκες με προτάσεις για αναθεώρηση του «μίγματος» των υποθέσεων στις οποίες πρέπει να αφορά υποχρεωτικά όπως π.χ. για τις περιπτώσεις των περιουσιακών διαφορών όπως οι αυτοκινητιστικές, τα εργατικά κλπ. αλλά και με αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της διαμεσολάβησης – εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, με υποχρεωτική διατύπωση εισηγήσεως από το διαμεσολαβητή στο νέο του ρόλο, -που θα πρέπει να είναι έμπειρος ή εξειδικευμένος δικηγόρος. Αν διάδικος αποφασίσει να ζητήσει εν τέλει δικαστική κρίση, όπως βεβαίως δικαιούται, παρότι υπήρχε το πόρισμα/πρόταση του διαμεσολαβητή, σε περίπτωση ήττας του θα πρέπει να επιβάλλεται σε αυτόν υψηλότερη δικαστική δαπάνη ως αποτρεπτική μέθοδος για την καταχρηστική καταφυγή στην δικαιοσύνη, για το οποίο θέμα της δικαστικής δαπάνης και εν γένει της πρακτικής που ακολουθούν τα Δικαστήρια υπήρξε εκτενής συζήτηση.

Επίσης εξετάστηκε το ενδεχόμενο σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει επέκταση του θεσμού της διαμεσολάβησης και σε υποθέσεις με αντικείμενο δημοσίου δικαίου.

Το ζήτημα της αλλαγής και περιορισμού στην αιτιολόγηση των δικαστικών αποφάσεων ως πιθανής μεθόδου που θα επιτρέπει την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας και έντονης συζήτησης με έκθεση προβληματισμών από συνταγματικής σκοπιάς και το μοντέλο μιας συνοπτικής απόφασης με διατακτικό που θα επιτρέπει την ταχεία εκτέλεση της απόφασης και εν συνεχεία εντός σύντομης προθεσμίας είτε μετά από αίτημα του διαδίκου είτε αυτεπάγγελτα να ακολουθεί μια πλήρως αιτιολογημένη απόφαση που θα αποτελεί το εναρκτήριο σημείο για την άσκηση ενδίκων μέσων, δεν αποκρούστηκε. Για το θέμα της αιτιολογίας είχαμε τοποθετήσεις από τον καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Τσαντίνη με παραδείγματα και από όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, τον κ. Λινό και τον κ. Πυργάκη και τέλος την κα Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, με αναφορές και στο ότι η αιτιολογία αποτελεί την φωνή του Δικαστή και ο περιορισμός της θα είναι μάλλον δυσχερής, όσο και εάν μπορεί να συμβάλλει στην επιτάχυνση της δίκης. Η θέση ότι το ζήτημα συναρτάται και με το μέγεθος και την δομή του δικογράφου και η πιθανότητα να τεθούν περιορισμοί ή αυτοπεριορισμοί στην έκταση και το περιεχόμενό του και στην πολιτική δίκη, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και προτάσεων σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στον τρόπο άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος που ανέπτυξε ο κ. Τσιμπανούλης.

Επίσης συζήτηση υπήρξε για το περιορισμένο της χρήσης του θεσμού της πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο και διατυπώθηκαν διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξε ο κ. Τσαντίνης, με την κα Θεοτοκάτου και τον κ. Πυργάκη να παρουσιάζουν το παράδειγμα και τα συμπεράσματα της πιλοτικής δίκης ως παράγοντα επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας αντίστοιχα.

Η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση της κας Θεοτοκάτου επί της ανάγκης διαμόρφωσης και διδαχής των Αρχών του Δικαστή στην Σχολή και στην δια βίου εκπαίδευση των Δικαστών ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του λειτουργήματος, να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση και να αποτραπεί η ανάπτυξη δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Δικαιοσύνη που λειτουργεί γρήγορα και δίκαια εξασφαλίζει ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η προσέλκυση επενδύσεων δεν αφορά μόνο την εξωτερική εικόνα της χώρας, αλλά και την εσωτερική δυναμική της, ιδίως το αίτημα απεγκλωβισμού από χρόνιες παθογένειες που την κρατούν πίσω. Σε αυτές τις παθογένειες έδωσε έμφαση ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής στη συζήτηση που είχε με τη Δημοσιογράφο Ελευθερία Κόλλια, τονίζοντας τους φιλόδοξους μεταρρυθμιστικούς στόχους που η Ελληνική Πολιτεία έχει θέσει μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Από τους νέους ποινικούς κώδικες έως την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και την επιμόρφωση των δικαστών, έχουν δρομολογηθεί σημαντικά βήματα προκειμένου να αυξηθούν οι ρυθμοί απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα, κάτι που όπως με έμφαση τονίστηκε θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και κυρίως θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Σε ερώτηση μάλιστα για τον νέο δικαστικό χάρτη, ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι στην Αθήνα θα λειτουργήσουν από 16/9/2024 τρία περιφερειακά πρωτοδικεία με έδρες το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι με πλήρη αρμοδιότητα από 01/01/2026.

Η εμπέδωση των αλλαγών είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο οποίο οι αρμόδιοι φορείς θα ανταποκριθούν, όπως με αισιοδοξία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας.

Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ο κ. Ιωάννης Αψούρης, Group General Counsel, Helleniq Energy, συντόνισε την ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με την κα Νατάσα Στάμου, Αντιπρόεδρο, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την κα Κάκια Τζέμου, General Counsel, Prodea Investments, την κα Βένια Παπαθανασοπούλου, Νομική Σύμβουλο, Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης & Γραμματέα Δ.Σ., Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και τον κ. Θάνο Παπαγεωργάκη, Chief Legal Officer, Όμιλος Υγεία.

Ένα αποτελεσματικό και επιτυχημένο σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δεοντολογίας και κανονιστικής συμμόρφωσης προσθέτει αξία στην εταιρεία και προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου. Ειδικότερα, όπου εφαρμόζονται τέτοια συστήματα και αντιμετωπίζονται ως δομικό στοιχείο της κουλτούρας και λειτουργίας της εταιρείας, προκύπτουν τα παρακάτω προφανή οφέλη για την εταιρεία:

Βοηθούν στην εμπέδωση κουλτούρας και δέσμευσης συμμόρφωσης προς το νόμο.

Προβλέπουν μηχανισμούς και υποδομές που προλαμβάνουν και εντοπίζουν παραβάσεις.

Δημιουργούν δέσμευση για συμμόρφωση σε αρχές και κανόνες που υπερβαίνουν τα minima των διατάξεων του νόμου.

Προλαμβάνουν και μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με έρευνες ή και διώξεις από Διοικητικές (π.χ. φορολογικές ή εποπτικές – ρυθμιστικές όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ρ.Α.Ε, κλπ.) ή Δικαστικές Αρχές.

Προωθούν υψηλό επίπεδο ακεραιότητας και αξιοπιστίας στην οικονομική λειτουργία, αλλά και στα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούν οι εταιρείες.

Προάγουν το σεβασμό προς την εταιρεία από την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία γενικότερα (π.χ. καταναλωτές).

Οι μεγάλες εταιρείες οικοδομούνται όχι μόνο πάνω στις επιχειρηματικές τους επιδόσεις αλλά και στις αξίες και αρχές που υιοθετούν και υπηρετούν μέσα από όλες τις δράσεις και ενέργειές τους, από τις πιο απλές και καθημερινές, ως τις πιο σημαντικές και σύνθετες. Όπως αναγνωρίζουν ολοένα και συχνότερα οι Διοικούντες των εταιρειών: για να είσαι μία μεγάλη εταιρεία, πρέπει (πλέον) να είσαι μία καλή εταιρεία.

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης, ανέφερε στην ομιλία του ότι σε μια περίοδο που η χώρα μας αναζητά τρόπους να βελτιώνει την εικόνα της στο περιβάλλον, η έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουνίου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Το συμβούλιο της επικρατείας αλλάζει με μία καινούργια δικονομία τον τρόπο που θα δικάζει 95 χρόνια μετά από την έναρξη της λειτουργίας του ώστε να συμβαδίσει με τους κανόνες της ΕΕ.

Οι εξουσίες είναι ανεξάρτητες στην Ελλάδα, αλλά όχι ανεξέλεγκτες. Η ανεξέλεγκτη εξουσία είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία μας.

Η πεμπτουσία του κράτους δικαίου είναι να σέβεσαι την αμετάκλητη απόφαση ενός δικαστηρίου.

 

More Information

Daphne Constantinidou, tel 210 6993559 ext. 17, E-mail: d.constantinidou@amcham.gr